pátek 21. července 2017

Kráľovskému golfovému klubu v Mariánskych Lázních je už 110 rokov

"Pre nás to znamená veľkú radosť aj veľký záväzok zároveň. Urobíme všetko pre to, aby sme boli všetkých svojich titulov hodní, "sľubuje za vedenie klubu jeho prezident Milan Veselý. Veď prídomok kráľovský nezískali v Mariánskych Lázňach od britskej kráľovnej Alžbety II. v roku 2003 len tak.

Ostatne práve otvorenie ihriska kráľom Edwardom VII. a výročie 110 rokov od založenia klubu bude tento rok v Mariánskych Lázních vrcholom sezóny.

Opat sport stavky miesto panovníka

Písal sa 21. august roka 1905, bolo pondelok, šestnásť hodín popoludní, keď sa k slávnostnému odpalu chystal najväčší panovník sveta, nad ktorého ríšou slnko nezapadá. Britský kráľ Edward VII.bol však tiež trochu telnatý, takže pri slávnostnom odpale odovzdal palicu do ruky vtedajšiemu opátovi kláštora v Teplej Gilberta Helmer, ktorý poslal loptičku elegantným švihom do vzdialenosti nejakých štyridsiatich metrov. Tým bolo ihrisko v Mariánskych Lázních otvorené.

Od tej doby v lete uplynie už sto desať rokov a klub si svoje výročie v spolupráci s Českou golfovou federáciou znovu pripomenie. Tradične v deň svojho založenia to bude turnajom King 'Cup usporadúvaným predovšetkým pre členov klubu.

O deň neskôr potom klub usporiada ďalší z turnajov, tentoraz pre pozvaných hostí. "Máme rad partnerských ihrísk a ich členmi samozrejme pozývame," dodáva Veselý.Sviatočný deň potom uzavrie slávnostný večer v hoteli Golf. "Už v piatok bude ale večer spojený s hudbou a oslavami pre našich členov i v našej klubovni," hovorí Veselý.

Do programu osláv je tiež na dvadsiateho druhého augusta zaradený turnaj celoeurópskej úrovne Czech International Hickory Championship. Hrať sa bude, ako už názov napovedá, v dobových odevoch a s historickými palicami.

K výročiu pripravil klub tiež špeciálny plagát nadväzujúci na rad grafik od pražského grafika Lukáša Doležala, ktorý pripomína slávu kráľovského klubu. "Členstvo v našom klube je stále veľmi cenné a spojené je s vysokou prestížou. Máme nádherné historické ihrisko a k tomu sa viaže tiež veľa reciprocitu.Naši členovia hrajú zadarmo alebo s výraznými zľavami na ihriskách po celej Európe, "pripomína Veselý.

To sa samozrejme týka aj všetkých kráľovských ihrísk, ktorým britská kráľovská rodina titul Royal od roku 1744 udeľuje. Takých areálov po svete napočítate v súčasnej dobe na päťdesiatštyri. "Vlani bola ku všetkým týmto ihriskám vydané nádherná kniha od škótskeho autora a tiež sa u nás hneď vypredala," usmieva sa Veselý.Na recepcii preto priobjednali ďalších päťdesiat výtlačkov, k dostaniu by mala byť publikácia v najbližších dňoch.

Pozvánky do sveta < p> prezidenti kráľovských klubov a ďalšie vybrané osobnosti európskeho a svetového golfu chceli do Mariánskych Lázní na oslavy tiež pôvodne pozvať. "Zdvihlo by nám to však astronomicky náklady na akciu," pripomína Veselý, prečo sa nakoniec rozhodli svoje pozvánky prehodnotiť a na oslavy pozvať predsa len o niečo skromnejšie poľa čestných hostí.

Medzi pozvanými je napríklad súčasný prezident Európskej golfovej asociácie Colin Wood, budúci prezident EGA Jean-Marc Mommer, niekdajší prezident EGA Dieter Usner či generálny sekretár The R & amp; A Peter Dawson.Pozvánku dostali tiež prezidenti stavkove bonusy všetkých partnerských klubov, ktorých je viac ako tridsať, čím sa v Mariánskych Lázňach dostali k počtu viac než päťdesiatich významných hostí.

V čase rozohraného Roland Garros nie je bez zaujímavosti, že klub rokoval o účasti na oslavách so svojim čestným členom a niekdajší svetovou tenisovou jednotkou Ivanom Lendlom, ktorý je trojnásobným víťazom grandslamového turnaja v Paríži.

v hre je tiež účasť Klára Spilková čoby najvýraznejšie osobnosti súčasného českého golfu vo svete. "Bohužiaľ už dnes vieme, že prísť nebude môcť Mariánskych Lázňach rodák Alex Čejka, ktorý v rovnakom čase hrá turnaj v Amerike," dodáva Veselý.

princ nepríde

V roku osláv svojho stého výročia založenia klub nadšene privítal Jeho kráľovskú Výsosť princa Edwarda, grófa z Wessexu.Ďalšie návštevu niektorého z členov kráľovskej rodiny však v najbližšej dobe v Mariánskych Lázních nečakajú.

"Postup ohľadom takejto návštevy je nesmierne zložitý.


Raz sme si tým už prešli a musím povedať, že to bolo veľké martýrium mnohých a mnohých rokovaní a rôznych previerok, "hovorí Veselý.

Prezident mariánskolázeňského klubu ohľadom vtedajší návštevy tiež predtým osobne hovoril s princovi Edwardom aj Charlesom pri ich stretnutí v Británii. "Bolo mi povedané, že ktokoľvek z kráľovskej rodiny má svoj čas v diári úplne objednaný na päť rokov dopredu.Je o ne obrovský záujem, len veľký Nevedko by sa mohol domnievať, že táto rodina Británii nič neprináša, "mieni Veselý.

stavkovanie

Žádné komentáře:

Okomentovat